Frutela logo

Aktuelno - Novo

CHARDONNAY 0.75, PANAMERA
vrhunsko suho bijelo vino

Proizvođač: Story Ridge Vineyards, SAD
Sortni sastav: 90% chardonnay, 3% viognier, 2% sauvignon blanc, 5% muscat canelli
Region: Napa Valley,California
Godina berbe: 2007
Procenat alkohola: 13,5 %
Cijena: VP 11.03 KM + 17% PDV

Obiluje mirisima svježe zelene jabuke sa slojevima suhe marelice. Ovo vino sadrži suptilne note creme brulee isprepletene s francuskom vanilijom, završivši uz svjež limun. Uživajte uz osvježavajući voćni okus svježe marelice i breskve omotan oko podatnog okusa Bosc kruške.

Ovaj chardonnay je mješavina okusa ploda svježe kruške, breskve i marelice što ga čini savršenim za poslužiti uz piletinu na žaru, salatu od tjestenine, ili sa svinjskim butom na žaru. Reggiano parmezan i pesto sos preko Vaše omiljene tjestenine je idealna kombinacija za ovo vino, kao i omiljena ljetna salata od miješanog svježeg povrća.

Služiti na temperaturi: 10 - 12°C

O VINARIJI:

Vinograd Story Ridge je smješten u dolini Napa, na prestižnom Silverado Trail-u, istorijskoj trgovačkoj ruti. Ovdje je Marko Zaninovich, jedan od najvećih uzgajivača vinove loze u Kaliforniji uložio svoje ogromno znanje u kreiranje dobrih vina čiji uspjeh počiva prvenstveno na kvalitetu. Iako su na etiketama uočljivi klasični (francuski) elementi označavanja, medvjed kao simbol Kalifornije i snage i samo ime Panamera su autentični američki.

Više informacija potražite na www.cellartracker.com

BONISIMUS CUVEE 0.75, BATIČ

Proizvođač: Batič, Slovenija
Region: Vipavska dolina
Sortni sastav: chardonnay, pinot gris, pinela i rebula
Godina berbe: 2007
Procenat alkohola: 14,5%
Cijena: VP 36.67 KM + 17% PDV

Srednje intenzivna boja slame,blistava i smirujuća. Na nosu je odlično, čisto i jasno sa kompleksnom notom egzotičnog voća i svježe pokošene trave. Biljni i cvjetni mirisi u pozadini, sa suptilnim notama začina. Bonisimus stvara savršenu harmoniju okusa u ustima. Vino je sočno, mekano, mineralno s kremastom teksturom i završetkom. Savršena elegancija usprkos jakoj okosnici. Prekrasno i intenzivnog karaktera-pinot sivi pruža finesu, chardonnay strukturu, rebula svježinu dok pinela dodaje vinu jedinstveni karakter.

Bonisimus je odličan pratilac za ribu, i riječnu i morsku. Zanimljiva su sparivanja sa škampima, tikvicama i jastogom. Cuvee Bonisimus je jače vino i treba pratiti značajna jela kao što su supa od gomolja, dimljena pastrmka s palentom ili šparogama ili telećim odreskom sa svježim carskim gljivama.

Služiti na temperaturi: 12 - 14°C

O VINARIJI:

Porodica Batič posjeduje 19 ha vinograda u tri mjesta Vipavske doline. Zasađeni su na izabranim položajima u Šempasu, Vogrskom i Vitovljama. Vinogradi obitelji Batič sađeni su prema staroj vipavskoj metodi s gustoćom do 12.000 loza/ha.

Vipavska dolina je zemlja, posađena s više hiljada hektara šume koja Vipavsku dolinu napaja svježim vazduhom. Njome teku najčišće vode u Europi. U Vipavskoj dolini je loza postojala prije nego li je čovjek postao vinogradar. Vipavska dolina leži na dodirnoj tački sredozemne, alpske i kontinentalne klime, stoga vinograde okružuju topli dani i hladne noći, a to vipavska vina čini izuzetno čistim.

Radi traženja prirodnog savršenstva, najplemenitiji dio Batičevih vinograda nalazi se na visini od 350 do 400 metara nadmorske visine gdje nema jutarnje rose. Tamo pušu stalni suhi vjetrići koji štite vinograde od bolesti.

Vjerujemo da su divna vina odsjaj izvora. Vina uzgajana na Batičevom imanju govore predivnu pripovijetku zemlje, sunca i privrženosti ljudi koji su se zaljubili u to prekrasno mjesto.

Više informacija potražite na www.batic.si

PRESTIGE BRUT NATURE 0.75, ISTENIČ
suho pjenušavo vino

Proizvođač: Istenič, Slovenija
Region: Bizeljsko-Sremiški
Sortni sastav: chardonnay, pinot noir
Godina: 2003
Procenat alkohola: 13%
Cijena: VP 30.34 KM + 17% PDV

Prestige Brut Nature je potpuno suho pjenušavo vino bez dodanog likera d'expedition.

Napravljena od osnovnih vina, isključivo od najboljih berbi chardonnay i pinot noir sorti, koja daju vino nježnog i profinjenog karaktera. Puni se u bocama posebnog oblika i boje, što omogućava najbolje dozrijevanje vina čak i nakon što je talog uklonjen.

Prestige brut pjenušac najbolje se slaže uz perad, ribu, školjke i mladi sir.

Služiti na temperaturi :4 - 6°C

Nagrade:

Terravino Izrael 2009 - Prestige brut nature 2003 - zlatna medalja

No.1 Cuvée Speciale Brut 0.75, ISTENIČ
suho pjenušavo vino

Proizvođač: Istenič,Slovenija
Region: Bizeljsko-Sremiški
Sortni sastav: chardonnay, pinot noir
Procenat alkohola: 12%
Cijena: VP 18.38 KM + 17% PDV

Okus plemenitih pjenušaca evoluira uporedo s kvalitetom grožđa ubranog iste godine, tla i klimatskih uvjeta. Kvaliteta pjenušca se razlikuje slično kao kod drugih vina, ako nije bilo mogućnosti za kombinovanje različitih vrsta vina i različitih berbi. Ova vrsta vina se zove Cuvee na francuskom. Kao što mu samo ime kaže, ovaj pjenušac se smatra perjanicom Istenič pjenušaca. Proizvodnja se vrši u ograničenim količinama i to samo u godini sa izuzetno dobrim klimatskim uslovima. U težnji za savršenstvom, No 1 se flašira samo tokom najboljih berbi i u ograničenim količinama. Sazrijeva na talogu najmanje tri godine.

Dobro se slaže uz svježe morske plodove, uz laganija (ljetna jela), salate, topla predjela od plodova mora.

Služiti na temperature: 5 - 8°C

Nagrade:

Verona 1998 – zlatna medalja na međunarodnom ocjenjivanju vina

O VINARIJI:

Godine 1968, Janez Istenič kupio je vinograd u Bizeljskom, regiji poznatoj po vrhunskim vinima. Vino iz Bizeljskog ima lijep miris, i ugodan i pun okus, s jasnom i plemenitom kiselošću, što čini Bizeljski region vrlo pogodnim za proizvodnju pjenušavih vina.

Janez Istenič napravio svoju prvu bocu pjenušca klasičnom metodom putem u Staroj Vasi na Bizeljskem u Sloveniji 1968. Nazvao ga je po svojoj kćeri Barbari koja je rođena iste godine.

Porodica Istenič posjeduje 8 hektara vinograda, gdje su zastupljene sorte chardonnay, sauvignon, pinot noir, pinot sivi, pinot bijeli, rizling talijanski, rizling, rumeni plavec i lemberger Briga za vinograde je mehanizirana, a pjenušava vina proizvode se klasičnom metodom.

Više informacija potražite na www.istenic.si